2024.08.05 |

Sandwyck is een intergemeentelijk buitengebied tussen stedelijk Eindhoven en natuurlijk groen zoals de Kampina. Het gebied valt buiten tientallen nationale en provinciale programma’s maar binnen de bijna duizend geldende regelingen. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Provincie Noord-Brabant, Metropoolregio Eindhoven, Gemeenten Best, Meierijstad en Son en Breugel, Waterschap De Dommel en partijen als Heijmans, Renewi en VDL De Meeuw pleiten er voor om de sturing een keer op een totaal andere leest te schoeien. Samen met het Rijk doelen op hoofdlijnen bepalen en één geïntegreerde gebiedsregeling met bijbehorend budget. Vervolgens binnen kaders op hoofdlijnen vooral bewoners en ondernemers uitnodigen en uitdagen om tot ruimtelijke innovaties te komen. Het kan leiden tot een boost aan enthousiasme en initiatieven en door te snijden in complexiteit per saldo ook tot een aanzienlijke besparing op overheidskosten.
Het boek SANDWYCK: Buitenkans voor Nederland vanuit het gebied geeft ruim podium aan bewoners en ondernemers die door willen pakken met verduurzaming maar stuiten op snelheidsremmers. Alle gesprekken zijn onthullend, sommige zijn ronduit onthutsend. Onafhankelijk van elkaar blijkt gezondheid de rode draad die alles en iedereen verbindt. De publicatie is hier te downloaden.
Het boek is te bestellen door een email naar info@nlbw.nl met het verzendadres en betaling van € 20,00 per exemplaar op NL19 TRIO 0197 7593 19 ten name van de kenniscoöperatie NederLandBovenWater.